Met een Covid Safe Ticket (CST) heb je als organisator de keuze om evenementen te organiseren zonder sociale afstand of mondmaskerplicht. Het Covid Safe Ticket is enkel geldig in België. 

Voor wie?

Iedereen ouder dan 12 jaar en 2 maanden (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden. Ouders nemen best wel een document mee naar het evenement dat ingeval van twijfel de leeftijd van het kind kan aantonen.

 Wanneer krijg je een geldig CST of Covid Safe Ticket?  

 • Of je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt
 • Of je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden
 • Of je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen
 • Of je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag.

Hoe vraag je het aan?

Het CST is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app, dit is de meest eenvoudige manier. Alle info over deze app vind je hier: https://covidsafe.be/nl. Er zijn nog verschillende andere manieren om een CST te bekomen, meer info is te vinden op de volgende website: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat.

Voor alle vragen rond ‘hoe vraag ik het CST aan’ en problemen bij het aanvragen neem je best contact via de telefoonnummer van de website vlaanderen.be/covidcertificaat. Zij kunnen je meer info bieden en verder helpen.

Het CST gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -procedure voor het CST. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Hoe doe je dat dan als organisator?

Waar let je op?

 1. Communiceer: zet in je communicatie duidelijk dat het een evenement met Covid Safe Ticket is. Je kan een link leggen naar deze website, hier wordt zeer duidelijk uitgelegd hoe je zo’n CST kan bekomen via de app: https://covidsafe.be/nl. Leg ook uit aan je deelnemers dat dit betekent dat er tijdens het evenement géén verplichting is tot het dragen van een mondmasker of het bewaren van afstand.
 2. De rij: wanneer mensen staan te schuiven om hun ticket te laten controleren moeten ze wél nog een mondmasker dragen en afstand houden. Communiceer dit goed.
 3. Ticketcontrole: je moet als organisator de Covid Safe Tickets controleren. Voorzie dus mensen die aan de ingang de tickets scannen. Meer info over hoe dat werkt lees je hieronder. Niet alleen het ticket maar ook de identiteitskaart moet gecontroleerd worden. Dit kan het snelst gedaan worden als je 2 mensen aan de ingang zet, eentje voor de CST en eentje voor de identiteitskaart.
 4. Tijdens het event: mondmaskers en afstand houden zijn niet meer verplicht. Let wel nog op ventilatie en hygiëne.

Ticketcontrole: hoe dat je dat?

Het scannen van het CST gebeurt via de COVIDscanBE-applicatie die je gratis kunt downloaden. Downloaden kan hier: https://www.covidscan.be/nl/

Een CST is persoonlijk: je moet dus ook de identiteit van de eigenaar controleren. De identiteit mag énkel gecontroleerd worden aan de hand van een document met biometrische gegevens, of makkelijker gezegd: via een identiteitskaart of elektronisch rijbewijs.

Voor deze controle mag je:

 • Zelf controleren (je duidt dan enkele vrijwilligers aan als ‘steward’ van het evenement. Zij staan in voor de toegangscontrole en krijgen zo het mandaat om de tickets en identiteitskaarten te controleren.
 • Een bewakingsonderneming in dienst nemen

Wat als een ticket scant als ongeldig?

In dat geval moet je deze persoon de toegang tot je event weigeren.

Wat als mensen angstig zijn dat we al hun gegevens te zien krijgen?

Bij het scannen van jouw CST op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator. Zij krijgen enkel de naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is). Er worden géén andere gegevens gedeeld.

Je mag deelnemers dus gerust verzekeren dat alles correct verloopt en dat je als organisator enkel bovenstaande gegevens te zien krijgt.

 • Heeft dit je geholpen?
 • JaNee