Kerst zal dit jaar ongetwijfeld anders zijn dan anders, vooral in huiselijke kring zal het misschien wat flauwtjes aanvoelen.
Maar, velen hebben vakantie voor de boeg, een gelegenheid om nog eens naar buiten te komen met je afdeling? We helpen je graag op weg met enkele ideetjes om daar werk van te maken.

° kleurplaten in winterse sferen, voor kinderen en voor volwassenen!
° kerstaanbod Gezinssport Vlaanderen
° wandelen en nog eens wandelen

Vanuit de Gezinsbond worden een aantal winterse kleurplaten verspreid – download hier – die je naar eigen keuze kan inzetten in je afdeling. Verspreid ze gewoon als ‘tijdverdrijver’ tijdens de winter, stop ze bij een kleine attentie, plaats ze op je website, organiseer er een wedstrijd mee, etc.
Er zijn 6 kleurplaten. Zowel voor kleuters als lagere school kinderen en zelfs eentje voor volwassenen. Misschien is dit zelfs iets om de oudste leden mee te verwennen? Druk af op dikker papier (mat, niet glanzend!) bezorg dit samen met een snoeperij of kerstlichtje erbij en je scoort! Ben je nog op zoek naar een kant-en-klare kerstactiviteit?

Gezinssport Vlaanderen laat gezinnen wandelwensen maken ! Bestel snel de kaarten waarmee je gezinnen kan aanmoedigen om in hun buurt mensen te verrassen. Meer info vind je hier.

Hoe er iets extra’s aanbreien vanuit je afdeling?

Maak vooraf een welkomstpakketje in een zakje: hierin kan je de zoektocht steken, wat schrijfgerief, info over de afdeling, een leuk hebbedingetje dat past in het kerstthema of onderweg van pas komt.

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen

Los van de wandelwensen kan je winterse wandelingen opzetten in je buurt.  

 • Gezinnen genieten in hun bubbel
 • Tochtbeschrijving bv. via QR-code (bv. https://www.qrcode-monkey.com/ om een code aan te maken, je plaatst de info op je afdelingswebsite en hangt de codes op bij beslissingspunten in de wandeling)
 • Je kan evt. systeem van berenjacht’ toepassen: gezinnen doen de tocht op een moment dat dit voor hen uitkomt en gaan op zoek naar sfeerelementen in het straatbeeld

Inkleding:

 • Versiering is enkel om naar te kijken: hou afstand, niets mag aangeraakt worden door meerdere mensen. Hang eventueel ook papieren op met die vraag.
 • Onderweg versiering aanbrengen – met vrijwilligers coronaproof (gezinsleden betrekken, mondmaskers dragen, regelmatig de handen wassen/ontsmetten…)
 • Betrek gezinnen: laat gezinnen zelf hun tuin/huis/gevel (raam) versieren en plan de tocht hierlangs. Je kan ook vragen om bepaalde zoekelementen te spreiden bij verschillende gezinnen. Breng dat mooi in kaart zodat deelnemers hun weg vinden.
 • Als onvoldoende gezinnen inspelen op de vraag om voor hun deur iets te doen, kan je zelf gezinnen/buren aanspreken.
  Tip: als je al een parcours tekende rond de versierde tuinen, kan je langs die weg vragen aan anderen om deel te nemen. Je kan dat doen door aan te bellen, maar je kan ook een briefje in de brievenbus steken om hen op de hoogte te brengen en te vragen om iets van decoratie te voorzien indien mogelijk.
  OF vul gaten in het parcours zelf op met animatie/aankleding
 • Gebruik een vlagjeslijn van de Gezinsbond of ballonnen of ander materiaal van de Gezinsbond om te tonen dat deze tocht door vrijwilligers en leden van de Gezinsbond georganiseerd werd. Voorzie materiaal en logo’s voor de deelnemende (voor)tuinen/ramen.
 • Leuk extraatje, zeker in de donkerste periode van het jaar: lichtjes integreren – LEDbollen / lampenkappen / lampionnen – sommige zijn ook overdag te gebruiken.

Aandachtspunten:

 • Maak de route gezinsvriendelijk. Qua lengte, qua parcours, maar ook qua veiligheid.  Dat kan door het aantal ‘gevaarlijke’ oversteekplaatsen te beperken.

Meer tips over wandelen vind je hier. 

 • Heeft dit je geholpen?
 • JaNee