Een ontbijt binnen kan sowieso niet meer doorgaan. Ben je een activiteit voor binnen een paar weken aan het plannen? Dan hou je best rekening met de maatregelen die je hieronder kan vinden.

Hoe coronaproof een groepsontbijt organiseren?

Een ontbijtbuffet organiseren mag weer! De regels voor activiteiten waar het consumeren van voeding en/of drank centraal staat zijn nog iets strenger dan voor activiteiten zonder voeding maar het kan weer!

Als je een activiteit organiseert voor meer dan 50 personen binnen of 100 personen buiten moet je de volgende regels volgen:
  • mondmaskerplicht tenzij je aan tafel zit
  • CST is verplicht
  • CO2 meters moeten aanwezig zijn in de zaal (ga dit na bij de zaalverantwoordelijke)
  • ventilatie blijft een aandachtspunt
  • handhygiëne blijft een aandachtspunt

Voorbereiding

  • De uitbater of organisator zorgt voor een goede verluchting van de zaal. Het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter(CO2) is verplicht in binnen Dat apparaat moet voor bezoekers goed zichtbaar worden aangebracht in elke afzonderlijke ruimte die bestemd is voor de consumptie van dranken of maaltijden.
  • Indien je activiteit buiten doorgaat (onder een afdak of onder een tent zònder zijflappen) is een luchtkwaliteitsmeter niet verplicht.LET OP: je lokale overheid mag bijkomende (strengere) regels opleggen, informeer je dus steeds!
  • Gebruik ook nog steeds papieren tafellakens (indien nodig) en servetten. Verwijder deze als je plaats moet ruimen voor een nieuw gezin, zo kan je de tafels makkelijker ontsmetten. 
  • Informeer je deelnemers over de geldende regels: vooraf en tijdens het event; plaats de regels in je uitnodiging.  Tijdens het event kan je werken met affiches om de Je kan gratis corona-affiches bestellen in de Bondswinkel (bv ontsmet je handen, mondmasker is verplicht, hou afstand, we bedienen je aan tafel…).

De dag zelf

Onthaal

  • Voorzie ontsmettingsgel aan de ingang van de zaal, voorzie voldoende voor alle deelnemers.
  • Zorg voor voldoende verluchting tijdens het ontbijt, bv. probeer zoveel mogelijk de deuren te laten openstaan.

Aanpak ontbijt

Er mag gewerkt worden met een buffet maar zorg ervoor dat mensen alsnog hun handen kunnen ontsmetten aan de start van het buffet. De lepels en vorken van het buffet worden namelijk door heel wat mensen aangeraakt.

Vrijwilligers

  • Alle vrijwilligers dragen een mondmasker.
  • De keuken wordt regelmatig verlucht, indien haalbaar constant de ramen op kipstand zetten.
  • Vrijwilligers die iets bereiden in de keuken dragen steeds een mondmasker.
  • Alle vrijwilligers die in aanraking komen met eten (bereiden en/of bedienen) wassen of ontsmetten regelmatig hun handen.
  • Voorzie een duidelijk plan voor de vrijwilligers. Je geeft best iedere vrijwilliger een vaste taak, dat biedt het beste overzicht. Bv.:
  • vrijwilligers die de bij het buffet/ drankstand alles coördineren
  • vrijwilligers die enkel afruimen
  • vrijwilligers die toezien op het ontsmetten van de handen in de buffet- en drankzone
  • vrijwilligers die de afwas organiseren regelen
  • Iedereen werkt nog zoveel mogelijk met eigen materiaal (bestek, keukenhanddoek, vaatdoek…). Als dit niet mogelijk is reinig of ontsmet je het materiaal regelmatig. Bv. keukenhanddoeken geef je niet door aan elkaar.
  • Verlucht het lokaal/de zaal ook geregeld. Bespreek met de persoon waarvan je de zaal gebruikt de mogelijkheden. CO2-meters moeten in de gaten worden gehouden, misschien is het goed om hier een vrijwilliger voor aan te duiden. Deze kan dan de waarden in het oog houden en tijdig voor bijkomende ventilatie zorgen.

Opruimen

  • Machinaal afwassen heeft de voorkeur! Maar een vaatwasser is niet overal beschikbaar.
  • Als je afwast met de hand, is het aangeraden om heet water en voldoende detergent te gebruiken (volgens aanbevelingen op de verpakking). Eventueel naspoelen met proper water.
  • Gebruik een aparte afwasbak voor het afwassen en spoelen.
  • Wissel handdoeken veelvuldig en vervang ook regelmatig het afwaswater.
  • Als je glazen, tassen, bestek… meermaals na elkaar gebruikt, moeten deze tussentijds steeds grondig worden afgewassen.
  • Was of ontsmet steeds handen vooraleer je ‘proper’ materiaal neemt.

Werken met shiften

Naargelang de capaciteit van de zaal kan het zijn dat je best werkt met shiften. Vraag aan de deelnemers om het toegewezen tijdsblok te respecteren. Zo kan je meer mensen op je evenement ontvangen.

Het is dus belangrijk om je shiften goed te plannen en te zorgen dat je zaal leeg is voor je de volgende shift toelaat.

Na een schift zorg je ervoor dat de zaal leeg is zodat je deze goed kan verluchten. Maak van die tijd gebruik om de tafels en stoelen te ontsmetten.

Veel succes met je ontbijt.

Voor afdelingen die een ‘Ontbijt voor iedereen’ organiseren:  heb je nog vragen over ‘Ontbijt voor iedereen’? Stel ze aan Chris Crabbé via chris.crabbe@gezinsbond.be.

  • Heeft dit je geholpen?
  • JaNee