Jeugdkampen en jeugdactiviteiten mogen plaatsvinden onder de volgende voorwaarden:

 • Groepen tot en met 12 jaar:
  • Max 10 personen (exclusief begeleiding)
  • Maximaal buiten (je mag binnen wanneer nodig)
  • Zonder mondmaskers voor deelnemers
  • Mét mondmaskers voor begeleiding
 • Groepen van 13 tot en met 17 jaar:
  • Max 10 personen (exclusief begeleiding)
  • Verplicht buiten
  • Mondmaskers en/of afstand voor deelnemers én voor begeleiding
 • Groepen en volwassenen 18+:
  • Max 10 personen in totaal
  • Zelfde regels als in de samenleving (mondmaskers, afstand..)

Alle regels rond kinderactiviteiten en jeugdkampen vind je op https://ambrassade.be/nl/nieuws/overlegcomite-19-maart-wat-werd-er-beslist-over-de-paasvakantie

Organiseer je een paaseierenraap? Of plan je een bezoekje van de paashaas? Zorg dan dat je steeds aan de bovenstaande voorwaarden voldoet en ga na bij je lokaal bestuur of zij bijkomende maatregelen opleggen.

Pasen en paasvakantie

 De village games

Gezinnen spelen een opdrachtenspel met foto’s, al dan niet in een paasjasje. Ze krijgen raadsels en opdrachten via hun smartphone. Ze sturen de gekste foto’s door die jij als vrijwilliger mag beoordelen. Af en toe gaan ze in duel met de andere spelers. Er is een versie voor gezinnen met kleuters of kinderen in de lagere school. Extra paasjasje? Voorzie eitjes voor alle spelers, een speciale paasopdracht, …

TIP van afdelingen die het spel al speelden: voorzie een grote afdruk van de leukste foto voor het winnende gezin!

Meer info: coronagids.gezinsbond.be/village-games

Hoe krijg je paaseieren bij gezinnen?

Vorig jaar draaiden we al eens proef om paaseitjes coronaproof te bedelen. Enkele gesmaakte voorbeelden:

 • Verstop de eitjes in de voortuin/aan de voordeur van de gezinnen. Zoeken is altijd leuk!
 • Organiseer een tekenwedstrijd, waarbij alle inzenders een zakje eitjes ontvangen. Altijd fijn!
 • Organiseer een zoektocht door je stad of gemeente die gezinnen in de eigen bubbel kunnen doen. Ergens onderweg komen ze jou tegen en kunnen ze eitjes afhalen.
 • Zoek de paashaas! Via het principe van “De Stoel” uit Iedereen beroemd. Afdeling Blaasveld-Heindonk maakte een eigen variant: Gezinnen moeten elke dag op zoek naar de haas – schitterend gemaakt van papier-maché – en een foto nemen met de haas. Zo kunnen ze ook eitjes verdienen!

Leuke initiatieven van andere afdelingen dit jaar:

 • Laat leden papieren paaseitjes maken (Droomei zoals afdeling Bambrugge mooi verwoord) en ophangen in een paasboom op een centrale locatie. Maak er een wedstrijd van!
 • Afdeling Merksem laat de paashaas samen met de kinderen in het park rondhuppen. Ze plannen een leuke namiddag beleven met toneel, een zoektocht, leuke spelletjes, …  Heel deze namiddag wordt georganiseerd in samenwerking met Toneelgroep Sous Fleurs en de Jeugddienst. De kinderen en hun ouders worden in kleine groepjes verdeeld zodat de namiddag voor hen ook vlot en overzichtelijk verloopt (ze worden toegewezen aan een monitor).  Na afloop krijgen ze allemaal een goed gevuld zakje met chocolade eitjes mee naar huis.
 • Gezinsbond Brugge plant een mooi parcours i.s.m. Mintus (link met OCMW Brugge) plannen zij een paasparcours waar paashazen klaarstaan. Nadien ontvangen de gezinnen lekkere paaseieren van de paashazen. Dankzij de samenwerking met Mintus worden ook gezinnen die het moeilijk hebben uitgenodigd en betrokken.

Verwen je toch graag met een ontbijt (met paaseieren)?

In coronatijd moet je opletten! De regels voor eten en drinken zijn erg strikt. Een ontbijt in een grote zaal kan wellicht niet. Aan huis brengen mag misschien wel, maar onder strikte voorwaarden. Check steeds op coronagids.be/etenendrinken wat de geldende maatregelen zijn en neem zeker contact met het lokale bestuur voor extra lokale beperkingen.

Kinderactiviteiten in kleine groepjes?

Kinderen zijn twee weken thuis tijdens de paasvakantie. Je kan dus overwegen iets op het getouw te zetten voor kleine groepen kinderen. Een sportieve activiteit, een workshop knutselen of één of meerdere namiddagen dans? Bekijk wat mag en waar je zin in hebt. Gezinnen zullen je aanbod met open armen ontvangen. Ook daarvan vind je voorbeelden op de coronagids.

Voor alle regels rond kinderactiviteiten verwijzen we je naar ambrassade.be, zij volgen dit nauwgezet op en bieden sterk advies!

Pasen, paasvakantie én lent-ideeën!

Buiten is er meer te beleven dan wandelen

We hebben uiteraard niets tegen wandelen, maar er is veel meer mogelijk ‘buiten je kot’. Inspiratie nodig? coronagids.gezinsbond.be/wandelen

Elk diertje z’n pleziertje in jouw tuin

Een draaiboekje vol leuke activiteiten om kinderen kennis te laten maken met het kriebelleven en al wat zich afspeelt in de tuin. Veel ideeën om workshops te organiseren, maar misschien is dat helaas (nog) niet mogelijk met de coronamaatregelen. Waarom laat je geen doefiche los op je leden en maak je er geen wedstrijd van? Wie maakt de origineelste vlinderkast of knutselt het mooiste insect?

Achter welk raam kiemt de tuinkers het best? Enzovoort. Download het draaiboekje op de website voor vrijwilligers en wie weet kriebelt het jouw activiteit!

Website voor vrijwilligers > activiteiten voor kinderen > Elk diertje zijn pleziertje

Veilig met de fiets op straat

In de lente springen we al eens vaker op de fiets, maar soms hou je je hart vast als je kinderen ziet laveren tussen auto’s. Om jou te helpen bij de begeleiding van je kind, is er de infosessie ‘fiets ze veilig’. Fris even de wegcode op en leer waar je best bij stilstaat voor je met je kind de straat op gaat. Deze sessie kan je ook online organiseren!

Over deze en nog meer onlineactiviteiten vind je info op gezinsbond.coronagids.be/onlineaanbod

 • Heeft dit je geholpen?
 • JaNee