Ouderen

We sluiten niemand uit van vrijwilligerswerk of deelname aan activiteiten en vergaderingen. Er zijn wel enkele gezondheidsrisico’s waar je rekening mee moeten houden, zoals diabetes en hartproblemen of lopende (kanker-)behandeling. Deze risico’s zijn zeker niet altijd gekoppeld aan leeftijd, maar leeftijd kan een versterkende factor zijn.

Omdat niet elke oudere hetzelfde is, stelde de overheid een charter op voor oudere vrijwilligers en organisaties waarin oudere vrijwilligers actief zijn. Zeker niet om oudere vrijwilligers te ontmoedigen, maar net om een verantwoord engagement mogelijk te maken waarin geen nodeloze risico’s genomen worden. Via de handige checklist kan je nagaan of de activiteiten die je uitoefent een risico inhouden. OPGELET: in dit schema wordt geen verschil gemaakt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Het is mogelijk dat dit voor jouw situatie een groot verschil maakt. Bespreek dit met je behandelende arts.

In het charter vind je uitgebreidere info.

Dit stroomdiagram helpt je met je persoonlijke keuze:

Met onderstaande tabel kan je het risico van een activiteit concreet beoordelen.

Personen met een ernstige onderliggende aandoening

Het risico voor personen met een ernstige onderliggende aandoening is sterk afhankelijk van de aard van de activiteit. Indien je in deze categorie valt ga je best een gesprek aan met je behandelende arts om samen het risico in te schatten en een beslissing te nemen.

  • Heeft dit je geholpen?
  • JaNee