Inspiratie gezocht om een gewone wandeling om te vormen tot nog leukere variant? Dan heb je hier inspiratie gevonden.

Creatief met tochttechnieken
Er bestaan heel wat methodes om een wandeling op en of andere manieren interactief en aantrekkelijk te maken. Met (een combinatie van) volgende ideetjes til ook jij een doorsnee wandeling direct naar een hoger niveau. Een mix van al deze tips maakt het nog spannender!

Klassieke speurtocht
Over de hele route breng je ‘signalen’ aan: pijlen, bollen, stroken markeringslint, een gekleurd touwtje… Hoe jonger de kinderen, hoe opvallender dit signaal mag zijn.

Thematische speurtocht
Heel wat thema’s lenen zich prima tot het uitwerken van een speurtocht. In het thema ‘dieren” kan je bijvoorbeeld dierensporen aanbrengen op de route: een olifantenspoor, kippenspoor, leeuwenspoor… Je kan ook uit klei verschillende soorten “dierenkaka’s” namaken en daar sporen mee leggen. Hilariteit verzekerd! Aan het einde van de route wordt het dier natuurlijk gevonden.

Tochttechnieken
Elke wandeling wordt leuker als je echt op zoek moet naar de route. Door tochttechnieken te integreren (visgraat, bolletje-pijltje, windroos…) of stafkaart en eventueel kompas (vergeet deze niet te ontsmetten) te voorzien, wordt het een echte uitdaging!
Lees hier meer over tochttechnieken.

Fotozoektocht
Een heuse klassieker voor alle leeftijden. Maak vooraf foto’s van elementen op de route. Kleuters plaatsen foto’s in de juiste volgorde, volwassenen lossen vragen op (het antwoord is te vinden op de plek van de foto). Bundel de tochtbeschrijving / kaart en alle foto’s in een boekje. Je kan hier ook makkelijk een wedstrijd aan koppelen.

Puzzelspeurtocht
Verspreid rebussen / puzzels / letters / … over de route. Alle puzzels samen leiden tot een eindoplossing of helpen je om een bepaalde code te kraken. Voorzie ook een invulpagina waar elke oplossing op ingevuld kan worden.

 

Bingotocht

Een leuk extraatje voor elke wandeling. Gebruik de kant-en-klare variant van Gezinssport Vlaanderen door hier de kaart te downloaden. Of maak zelf één of meerdere bingokaarten met 16 items (4 rijen van 4). Gebruik bijvoorbeeld www.wandelbingo.be of www.binggo.be. Deelnemers doorstrepen wat ze zien. 4 afbeeldingen op een rij? Dan roep je ‘Bingo!’.

Geocaching
Met een smartphone of wandel-gps kun je overal ter wereld op zoek naar verborgen ‘schatten’. Het bewijs van je vondst noteer je in een bijhorend logboekje. Meer weten? Leer er hier alles over.

Raadseltocht
Je maakt vooraf de route niet bekend. Op strategische plekken hang je raadsels, die aan de deelnemers verraden welke kant ze op moeten: bv. een rebus van het woord “gemeentehuis”, een meerkeuzevraag (antwoord A is naar links, antwoord B is naar rechts)…

Kunstroute
Verspreid ‘kunst’ over de route. Je kan hier ook leden voor inschakelen: ze kunnen zelf iets maken / selecteren en presenteren dit mooi in hun voortuin of aan het raam. Als afdeling maak je dan zelf een route op basis van de woonplaatsen. Achteraf kan je de deelnemende gezinnen nog extra bedanken met een foto, bloemetje, kaartje… Dit kan ook met gedichten, werk daarvoor dan samen met de bib en hou rekening met SABAM.

Kinderboekentocht
Een leuk kinderboek vormt de inkleding vanje wandeling. Bv. ‘Elmer, de lapjesolifant’ (David McKee); ‘Kikker en vriendjes’ (Max Velthuijs); ‘Woeste Willem’ (Ingrid & Dieter Schubert), etc. De medewerkers van de lokale bib zullen met veel plezier suggesties geven! Onderweg bouw je een aantal stops in waar de kinderen een opdracht kunnen uitvoeren die bij het boek aansluit: bv. olifantenpas, eendjes vangen, kanonballen gooien…

Wistjedatjes-wandeling
Wellicht valt er nog heel wat te ontdekken tijdens het wandelparcours en kunnen de gezinnen op die manier weer wat nieuws te weten komen. Verspreid over het parcours pancartes met leuke weetjes (voor jong en oud). Ga hiervoor te rade bij de heemkundige kring, de lokale afdeling van Natuurpunt… in jouw gemeente. Je kan ook werken met sprekende ‘praatpalen’. Dit zijn vrijwilligers of andere betrokkenen die zelf wat uitleg kunnen geven op een bepaalde stop (uiteraard voorziet men hier de kansen om 1,5 meter afstand te houden!)

NOG MEER INSPIRATIE?

Neem hier snel een kijkje in de doebundels van Gezinssport Vlaanderen rond wandelen en fietsen!

Opgelet: deze bundels zijn ter inspiratie, je moet zelf nog de correcte coronamaatregelen in acht nemen!

  • Heeft dit je geholpen?
  • JaNee