Ook nu de coronamaatregelen wat verstrengen, blijft bewegen natuurlijk altijd toegelaten en zelfs aangeraden. Frisse lucht, ontspanning, op ontdekking in je eigen buurt… De voordelen zijn gekend. Geen enkele reden dus om geen wandeling of fietstocht te organiseren met je afdeling!

Bovendien pas je elke wandeling met een paar ingrepen aan, zodat je je altijd kan houden aan de maatregelen die gelden op dat moment.

We hebben het hier niet over activiteiten die een grote massa op de been brengen of waar ‘sneukelen’ centraal staat. Hoewel je misschien wel een stop wil inlassen waar men iets kan eten of drinken.

Aangezien een wandeling of fietstocht over het algemeen in open lucht doorgaat én deelnemers met hun bubbel makkelijk afstand kunnen houden, is dit een heel veilige activiteit die je eigenlijk het ganse jaar door kan organiseren.

Algemeen

 • Bekijk in jouw gemeente (of de gemeente waar je activiteit doorgaat) of er afspraken dienen gemaakt te worden voor het organiseren van activiteiten
 • Als gezinnen individueel op pad gaan, zijn er geen beperkingen in het aantal deelnemers. Als je ze allen samen brengt, dan moet je je momenteel houden aan maximaal X deelnemers

1. Spreiding van het publiek/de deelnemers

Mogelijkheid 1: Ga voor een meer permanent parcours.
Maak van de fietstocht of wandeling een tochtbeschrijving of folder zodat gezinnen zelf hun moment van deelname kunnen kiezen. Bied de activiteit bv een hele maand aan en koppel er een wedstrijd of prijzenpot aan vast. Je kan ervoor opteren om deze beschrijving bv. op de website van je afdeling te plaatsen waar gezinnen deze kunnen downloaden.

Mogelijkheid 2: Ga je toch voor een vast moment?
Dan zijn er nog mogelijkheden om de hoeveelheid deelnemers in te schatten en/of te spreiden.

 • Aangezien inschrijven verplicht is voor activiteiten weet je dit sowieso, werk met (digitale) inschrijvingen vooraf (bv. via Google Forms).
 • Je kan er ook voor opteren om de dag in tijdsblokken te verdelen en een maximum aantal deelnemers per blok toe te laten

2. Methodiek

Deelnemers spreiden in afstand; 1,5 meter tussen bubbels:

 • Leg de looprichting vast, dan hoeft men niet nodeloos te kruisen.
 • Let op voor drukke / smalle paden.  Zoek alternatieven of installeer eventueel ‘wisselend eenrichtingsverkeer’ op smalle plekken waar personen elkaar kruisen.
 • Gebruik markeringen (bv. pijlen), linten of fysieke barrières zodat deelnemers makkelijk de juiste weg nemen.
 • Kijk of je verschillende routes kan aanbieden. Zorg er dan wel voor dat deze elkaar niet raken.

Hygiënemaatregelen eigen aan deze activiteit:

 • Zorg dat mensen hun tochtbeschrijving / invulformulier / … niet moeten afhalen.
  Hoe pak je het aan?
  • bezorg aan de ingeschreven deelnemers ruim vooraf de geprinte tochtformulieren (of misschien enkel de antwoordenlijst?
  • Maak het document beschikbaar online, dan kan het geprint worden vooraf of volgt men de beschrijving op z’n eigen smartphone

Vermijd dat deelnemers op korte tijd veel materialen moeten aanraken, bv. tijdens een schattenjacht. Hou hier rekening mee als je zaken op je route verspreidt.
Hang documenten voldoende hoog, in het zicht en voldoende groot, evt. achter een raam. Voorzie dit eventueel in de buurt van of bij de woning van een vrijwilliger, dan kan je makkelijk opvolgen of alles goed verloopt en de opdracht zichtbaar blijft.

Organisatorisch:

 • Eten en drinken, enkele mogelijkheden:
  • Vraag de deelnemers om zelf een snack en /of drankje voor onderweg mee te nemen
  • Voorzie voldoende stops onderweg, m.a.w. reken op horecazaken op je route en bekijk wanneer daar rustige periodes voorzien zijn, kan je er wel degelijk terecht?
  • Wil je zelf een hapje of een drankje aanbieden aan de deelnemers? Bekijk dan hier de zaken waar je rekening moet mee houden
 • Werk een systeem uit waarbij de deelnemers zich aanmelden, zo weet je wie effectief deelnam aan deze activiteit. Kan handig zijn voor achteraf.
 • Voorzie affiches  met de Corona-maatregelen die van toepassing zijn (worden ook voorzien vanuit de Gezinsbond)
 • Zet zoveel mogelijk vooraf klaar, maar controleer de dag zelf zeker of al je signalen nog te vinden zijn. Voorzie opdrachten in de buurt van of bij de woning van een vrijwilliger, dan kan je makkelijk opvolgen of alles goed verloopt en de opdracht zichtbaar blijft.
 • Geef je activiteit zeker door via de webtoepassing Activiteitenbeheer . Je afdeling is verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en je deelnemers zijn tijdens de activiteit verzekerd voor ongevallen.
 
Tip voor fietstochten: in georganiseerd verband kan je sporten in bubbels van 50 personen. Voor het fietsen raden we aan om dit in kleinere bubbels te doen want als je daar de afstandsmaatregelen wenst na te leven (1.5 m is gewenst maar niet verplicht binnen de sportbubbel) neem je wel een groot deel van de openbare weg in en maak je het onveilig voor andere weggebruikers. Let dus niet alleen op de coronamaatregelen, maar ook op de verkeersmaatregelen.

Inspiratie gezocht?

Zoek je nog inspiratie voor een leuke tocht? Hier vind je heel wat toffe ideeën!

TIP:
Je kan gratis materiaal ontlenen (wegwijzers, stokken voor nordic walking,…) bij Gezinssport Vlaanderen.

Zit je met een vraag over wandelen, fietsen, turnen… een sport- of beweeggerelateerde vraag dus? Contacteer dan Gezinssport Vlaanderen! Zij staan je graag bij en antwoorden op alle prangende, moeilijke én makkelijke vragen!

Je kan hen bereiken via: gezinssportvlaanderen.clubwerking@gezinsbond.be of 02/507 88 90

 • Heeft dit je geholpen?
 • JaNee