Van 23/10/2020 – 19/11/2020 geldt code rood in de cultuursector. In code rood mag er geen voeding of drank aangeboden worden op een activiteit. Bijgevolg kunnen kookworkshops en/of kookdemonstraties niet doorgaan.

Onderstaande regels gelden voor een kookworkshops die doorgaat in code oranje of code geel. Je kan deze dus gebruiken bij het plannen van workshops in het voorjaar wanneer we hopelijk gunstigere coronacijfers hebben.

In kleine groepjes samen bezig zijn, dat is heel leuk en verbindend. De coronamaatregelen maken het ons niet makkelijk om workshops te organiseren. Naargelang de aard van de activiteit verschilt die moeilijkheidsgraad. 

Workshops allerlei…

Als de algemene hygiëneregels kunnen gevolgd worden, kan er veel. Waarom zou je bv. niet samen onder het afdak breien of haken? Of, in een grote ruimte elk in z’n eigen hoek fietsen herstellen?  

Samen koken ligt moeilijk!

Praktische workshops koken waarbij deelnemers onder begeleiding zelf koken is niet evident. We zijn van mening dat de gevraagde maatregelen zoals bv. voldoende afstand houden, moeilijk kunnen gerespecteerd worden. Daarom raden we dit af – sorry hobbykoks! – zolang we door corona niet terug in code groen zitten.

Een kookles als ‘demonstratieles’ kan!

We zetten hierbij een aantal afspraken op papier, deze werden ook bezorgd aan de lesgevers die verbonden zijn aan het centrum.

  • Bij de opstelling van de zaal zorg je ervoor dat er steeds voldoende afstand (1,5 m) is tussen de deelnemers onderling en ten opzichte van de begeleider.
  • Als er gedurende de theoretische uiteenzetting steeds voldoende afstand gehouden wordt, mag de begeleider het mondmasker hierbij afzetten.
  • Koken op zich vraagt dan weer extra hygiënemaatregelen. Daarbij moet de begeleider een mondmasker en evt. plastiek handschoenen dragen.
  • Vrijwilligers die de begeleider helpen tijdens het koken, dragen een mondmasker, eventueel ook plastiek handschoenen.
  • Zorg ervoor dat telkens je helpt, je de handen eerst ontsmet.
  • Bestek wordt niet gedeeld. Voorzie dus voor elke deelnemer voldoende bestek, evt. wordt dit door de deelnemers meegebracht. Voorzie als organisator zelf bordjes voor de proevertjes.
  • Proevertjes verdeel je op individuele borden. Elk gerecht wordt apart op een proper bord verdeeld.
  • De proevertjes draag je rond, deelnemers worden op hun plaats bediend. Probeer hierbij elkaar niet te kruisen, mocht je dit met meerdere mensen doen. Opgelet, hierbij draag je steeds een mondmasker.
  • Bezorg de begeleider een vaatdoek en handdoek die enkel door hem/haar gebruikt wordt.
  • Zorg ervoor bij het opruimen dat iedereen een mondmasker draagt en er zo min mogelijk elkaar kruist.
  • Iedereen werkt hierbij zoveel mogelijk met eigen materiaal (keukenhanddoek, vaatdoek…).
  • Mondmasker opzetten bij het rechtstaan en verplaatsen in de zaal.
  • Heeft dit je geholpen?
  • JaNee